- HR-dienstverlener Visma Raet berekende dat het inkomen van Nederlanders met een modaal salaris volgend jaar met 0,34 procent stijgt.
- Mensen met een minimumloon kunnen op een hogere stijging rekenen. Zij houden netto 32,54 euro meer over per maand.
- Visma Raet zet wel een kanttekening bij de berekeningen. Volgens het bedrijf betekent het namelijk niet dat de koopkracht hierdoor ook toeneemt.
Nederlanders met een modaal salaris houden volgend jaar maandelijks netto 7,75 euro meer over dan dit jaar. Dat stelt HR-dienstverlener Visma Raet die de gevolgen van de kabinetsplannen van Prinsjesdag doorrekende. Die stijging komt neer op 0,34 procent.
Mensen die het minimumloon verdienen gaan er het meest op vooruit, berekende Visma Raet. Hun nettosalaris valt in 2022 32,54 euro per maand hoger uit, wat neerkomt op een toename van 2,06 procent. Ook mensen die twee keer modaal verdienen gaan er op vooruit. Zij houden maandelijks 19,25 euro meer over, wat een stijging van 0,51 procent is.
Visma Raet benadrukt dat de stijging in de nettosalarissen niets zegt over de koopkracht. Als de prijzen harder stijgen dan wat mensen meer aan salaris overhouden, dan gaan ze er alsnog op achteruit. Ook hield de HR-dienstverlener geen rekening met eventuele wijzigingen in de pensioenpremies, waardoor de cijfers alsnog anders uit kunnen vallen.
Nibud berekent amper toename in koopkracht
Veel huishoudens gaan er namelijk niet of nauwelijks in koopkracht op vooruit, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van eigen berekeningen. Huishoudens die structureel krap bij kas zitten blijven daardoor klem zitten, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Het Nibud wijst er op dat voor bijstandsgerechtigden zelfs minder te besteden is in 2022. Dat komt doordat de bijstand jaarlijks iets wordt verlaagd, met het idee dat dit meer mensen aan het werk zal zetten. Het Nibud is daar tegen en pleit juist voor een verhoging van de bijstand.
Omdat er geen of nauwelijks financiële ruimte bijkomt voor veel huishoudens, roept het instituut maatschappelijke spelers op om oog te houden voor persoonlijke omstandigheden bij betalingsproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om banken, verzekeraars en woningcorporaties die rekening moeten houden met naweeën van de coronacrisis.
Net als het Centraal Planbureau rekende het Nibud met een inflatie van 1,8 procent en een bruto stijging van de lonen van 2,2 procent. Maar voor mensen bij wie de lonen niet stijgen houdt het Nibud rekening met een daling van de koopkracht van gemiddeld circa 1 procent.